16 Ocak 2012 Pazartesi

STUFFY TOFFEE KEK



Bir fincan sütlü kahve ve dün yaptığım stuffy toffee kek eşliğinde yazıyorum bu postu.1 gece bekleyince daha güzel olmuş.Karamelin sıcak halindeki yanık şeker kokusu uçmuş ve karamel kekin derinlerine nüfuz etmiş. Tecrübeyle sabittir ki bundan sonra bu kek yapılınca bir gece bekletilecek.Gelelim kekin yapımına:

Malzemeler
2 yumurta
180gr un
2 çay k kabartmatozu
1 tutam tuz
200gr şeker
30gr tereyeğ
200gr kaysı marmelatı
1çay k. kabartmatozu
250 ml sıcaksu

Karamel Sosu için:
200gr şeker
200 gr krema
30tereyağ
vanilya


Yapılışı:
Marmelat, su, 1 çay kaşığı kabartmatozu ve tereyağı karıştırıp kaynatıyoruz.


Yumurta ve şekeri çırpıyoruz.


Un,tuz ve k.tozunu ekleyip karıştırıyoruz.



Kaynattığımız likiti soğumasını beklemeden azar azar unlu karışıma koyarak hızlı hızlı çırpıyoruz.(Bu aşamada yumurtaları pişirmemek için sıcak karışımı azar azar ve çırparak koymak önemli)




Orta boy kalıbı/tencereyi yağlıyoruz.

Ve karışımı kalıba döküyoruz.



Ben keki orta boy bir teflon tencerede (fırında değil ocakta) pişirdim. Fırında pişirilecekse orta boy bir kalıpta 170 derecede pişirilmeli.



Kek pişip biraz ılıyınca arasından keserek 2 kata ayırıyoruz.


Bir kurabiye kalıbı,çember veya bardak yardımıyla şekiller çıkartıyoruz ben yıldız şeklinde büyük boy kurabiye kalıbı tercih ettim.





Sos için şekeri karamelize yapıp krema ve yağı ekliyoruz. Yağ eridikten sonra bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.Vanilya ekliyoruz.


(Karamel yaparken şekerin erimesi aşamsında kaşık kullanmamalıyız.Ayrıca şeker altın sarısı olunca krema eklenmeli şeker fazla yakılmamalı )

Krema ve yağı ekleyip kaynattıktan sonra karıştırıp kıvamını kontrol edebiliriz.


Kalıpla çıkardığımız küçük kekçiklerden birine sos sürüp diğerini üstüne kapıyoruz ve tekrar üsütüne sos gezdiriyoruz.Servis tabağına alıyoruz...Yapanlara yiyenlere afiyet bal şeker olsunnn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...